Naše děti a investice

18.12.2022

V dnešních krušných časech je stále více a více aktuálnější téma investic. V tomto ohledu jsme daleko pozadu za USA, kde k narozeninám dostávají už malé děti státní dluhopisy či akcie a pozor, je to o něčem jiném, než o penězích. Je to o tom děti zasvětit do investic, aby jako dospělí byli schopni investovat, pracovat s penězi a hlavně neměli nepodmíněný strach ze ztráty.

Síla dlouhodobého investování

Ekonomika se dlouhodobě nafukuje a statistiky za desítky let potvrzují, že pokud například každý měsíc skupujeme ETF fond, peníze se neztratí, ba naopak. Česká republika, Slovensko, zkrátka všechny státy co zažily komunismus si po jeho pádu zažily zajímavou možnost podnikat. Další velká událost byla kuponová privatizace, která měla za úkol rozdělit majetek státu mezi lidi, ale jak to dopadlo? Lidé z toho neměli rozum a dravci, kteří moc dobře věděli která bije na neznalosti obyčejných lidí vydělávali a někdy ne zrovna legálním způsobem. Tunelování bylo tehdy na denním pořádku. Dnes už žijeme v jiných podmínkách, ale strach z investování je tu stále s námi, i když se to pomalu lepší.

Chyba systému

Školství je pohádka sama o sobě. Naučíme se naprosté základy chemie, fyziky a i na tu hudební výchovu zbyde čas. Až nám inflace pohltí 10% úspor, alespoň si zazpíváme. Na jedné straně tedy máme rodiče, kteří investicím stále nerozumí, nicméně jim to nemůžeme mít za zlé, protože nikdo je k tomu nevedl. Na straně druhé máme naše děti. Ať už malé, velké či střední. Zatím nejspíš studují základní a střední školy, peníze tedy zatím řešit nemusí. Příchodem do zaměstnání se situace mění. Z finanční NEgramotnosti a inflace se stane zabiják snů. Nechci teď malovat čerta na zeď, ale je dokázáno, že kvalita života do jisté míry závisí na znalosti finanční gramotnosti. K tomu všemu si ještě můžeme připomenout důchodový systém, kdy se lidé dožívají stále vyššího věku, nicméně chybí mladí pracující. Určitě jste si všimli rychlosti, jakou roste věk odchodu do důchodu. Důvodů, proč bysme měli investovat a vést k tomu i své nejmenší je mnohem více.


Jak na investice


Dnes už máme obrovskou spoustu investičních instrumentů, které jsou nám díky internetu velice snadno dostupné. Investovat je dokonce možné už od 500Kč/měsíc. Možná si teď říkáte ,,no jo, 500Kč jsem každý měsíc schopný investovat, ale do čeho?" A právě od toho jsem tu já se svým projektem, pomocí kterého jsem už stovky lidí naučili starat se o jejich peníze. Na finanční gramotnosti Čechoslováků mi velice záleží a rád Vás přijmu mezi ostatní spokojené klienty.

© 2022 Lukáš Spáčil Finance | Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!