Lombardní úvěry a investice

09.02.2023

Co je to lombardní úvěr a jak ho lze využít pro investice? 

Lombardní úvěry jsou typem úvěru, při kterém poskytovatel úvěru půjčuje peníze na základě hodnoty cenných papírů, jako jsou například akcie, dluhopisy nebo zlaté mince. Tyto úvěry se často využívají jako zdroj financování pro krátkodobé investice. Tento typ úvěru má několik výhod a nevýhod, které je nutné pečlivě zvážit, pokud se rozhodujete o jeho využití pro své investice.

Výhody lombardního úvěru:

  1. Rychlost: Lombardní úvěry jsou často schvalovány rychle, což může být výhodné pro investory, kteří potřebují peníze na nákup cenných papírů nebo na jiný typ investice.

  2. Nižší náklady: Lombardní úvěry obvykle mají nižší úrokové sazby než jiné typy úvěrů, jako jsou například půjčky na bydlení nebo spotřebitelské úvěry.

  3. Flexibilita: Lombardní úvěry jsou často flexibilnější než jiné typy úvěrů a investor může snadno splácet úvěr a získat zpět své cenné papíry.

Nevýhody lombardního úvěru:

  1. Vyšší riziko: Lombardní úvěry mohou být spojeny s vyšším rizikem, protože cenné papíry, které slouží jako záruka úvěru, mohou klesnout na ceně.

  2. Omezený přístup k finančním prostředkům: Lombardní úvěry jsou často omezeny na určitou hodnotu cenných papírů, takže investor může být omezen v přístupu k finančním prostředkům, pokud hodnota jeho cenných papírů klesne.

© 2022 Lukáš Spáčil Finance | Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!