Jaké změny přijdou v DPS a PP od roku 2024?

02.08.2023

Jakými změnami prochází doplňkové penzijní spoření a penzijní připojištění od roku 2024? 

Změny, které začnou platit od července 2024, zahrnují:

  1. Výše státního příspěvku: Minimální částka, kterou je nutné měsíčně spořit, aby střadatel dosáhl alespoň na nejnižší částku státního příspěvku. Ta se zvýší na 500 Kč měsíčně a státní podpora bude činit 100 Kč. Maximální státní příspěvek dosáhne 340 Kč, což je 20% z úložky.

  2. Minimální doba spoření: Minimální doba spoření, po kterou bude možné prostředky vybrat bez sankce, se prodlouží u nových smluv z pěti na deset let a čerpání úspor bude možné až po dosažení 60 let věku.

  3. Nový alternativní účastnický fond: Penzijní společnosti budou moci nabízet nový typ fondu, tzv. alternativní účastnický fond, který umožní investovat dynamicky a volněji do různých aktiv, včetně fondů soukromého kapitálu, nemovitostí, start-upů a infrastruktury. Dále bude nově existovat dlouhodobý investiční produkt (DIP), který bude daňově podporován.

  4. Daňová podpora: Celkový limit na všechny daňově podporované produkty spoření na stáří bude činit 48.000 Kč ročně na poplatníka a 50.000 Kč ročně na jeho zaměstnavatele. Hranice pro daňovou podporu se zvýší na 1.700 Kč měsíčně.

  5. Motivace k přechodu do nových fondů: Bude umožněno setrvání v transformovaných fondech i současné přispívání do účastnických fondů, což by mohlo zvýšit motivaci k účasti v nových fondech.

  6. Ukončení státních příspěvků na penzijní připojištění: Od července 2024 již státní příspěvky na penzijní připojištění nebudou vypláceny osobám, které pobírají starobní důchod.

Pomalu přecházíme na systém, kdy důchodová připravenost bude individuální záležitostí a bude potřeba, aby si každý jednotlivec zodpovědně spořil do vhodného investičního nástroje. 


Nezávazně se zaregistrujte na čekací listinu a po telefonu můžete nové řešení zkonzultovat s přiděleným profesionálem z našeho týmu. 

Omlouváme se, ale aktuálně jsou naši operátoři vytížení a hovor z naší strany může být uskutečněn i po 48 hodinách. Děkujeme za pochopení, na problému pracujeme. 

Přihlaste se k odběru novinek a ze světa financí Vám již nic neunikne:

© 2022 Lukáš Spáčil Finance | Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!