Jak efektivně investovat do nemovitostí + výpočet výkonnosti investice

25.01.2024

Investice do nemovitostí patří mezi osvědčené a bezpečné metody zhodnocení úspor. Ovšem, přestože je tato forma investic považována za konzervativní, je klíčové postupovat obezřetně a s pečlivým plánem. Zde naleznete důležité informace a tipy, jak investovat do nemovitostí s rozmyslem.

1. Investování do nemovitostí - Pronájem nebo fondy?

Investice do nemovitostí může probíhat buď prostřednictvím pronájmu, kde kupujete nemovitost a pronajímáte ji, nebo skrze nemovitostní fondy, které nabízejí investice do komerčních nemovitostí. Volba závisí na individuálních preferencích a finančních možnostech investora. 

2. Výběr nemovitosti a její lokalita

Rozhodnutí o vhodném typu nemovitosti a její lokalitě hraje klíčovou roli. Investoři často preferují menší investiční byty, zvláště v atraktivních lokalitách ve velkých městech. Dlouhodobý růst hodnoty a pravidelný příjem z pronájmu jsou hlavními faktory.

3. Financování - hypotéka a výpočet návratnosti

Financování nemovitosti lze realizovat pomocí hypotéky. Při výběru hypotečního úvěru je důležité detailně zanalyzovat úrokové sazby, splátky a celkové náklady. Výpočet návratnosti zahrnuje i pravidelné náklady na údržbu, pojištění a další poplatky. V čase je nutné hypotéku refinancovat.

4. Investice do nemovitostí v zahraničí

Pro ty, kdo hledají nové příležitosti, mohou být zajímavé investice do nemovitostí v zahraničí. Oblíbenou lokalitou je kupříkladu Tenerife. Avšak, je nutné pečlivě prověřit místní daňové a právní aspekty. Hypotéka na investiční nemovitosti v zahraničí může vyžadovat ručení jinou nemovitostí v ČR.

5. Kvalitní smluvní dokumentace

Nezanedbatelným krokem při investicích do nemovitostí je příprava kvalitní smluvní dokumentace. Koupě nemovitosti vyžaduje pečlivě připravené kupní smlouvy, smlouvy o advokátní úschově a nájemní smlouvy. Zajištění správného provedení právních kroků chrání investora před nečekanými komplikacemi.

6. Závěrečné Úvahy a Výpočet Výnosnosti

Investice do nemovitostí přináší nejen potenciální růst hodnoty, ale i pravidelný příjem z pronájmu. Pro výpočet výnosnosti je nutné zahrnout všechny náklady a příjmy spojené s investicí. Například při nemovitosti za 6.000.000 Kč, vlastních zdrojích 3.000.000 Kč a hypotéce na 30 let s úrokem 5% lze vypočítat očekávanou výnosnost.

Tímto způsobem se může každý investiční plán stát úspěšným a bezpečným. Pečlivý přístup, kvalitní smluvní dokumentace a pravidelné zhodnocení trhu jsou klíčovými faktory pro úspěch v oblasti investování do nemovitostí. Pro další konzultace a pomoc vám jsme k dispozici.


Praktický příklad 

Pro dosažení úspěšné investice je zásadní provést pečlivý rozbor a vypočíst očekávanou výnosnost. V následujícím příkladu uvažujeme investici do nemovitosti v hodnotě 6.000.000 Kč, přičemž částka 3.000.000 Kč je financována vlastními zdroji a 3.000.000 Kč hypotékou s úrokem 5% na dobu 30 let. Příjem z nájmu počítejme 20.000 Kč.

Investiční náklady:

  • Cena nemovitosti: 6.000.000 Kč
  • Vlastní zdroje: 3.000.000 Kč
  • Hypotéka: 3.000.000 Kč

Hypoteční údaje:

  • Doba hypotéky: 30 let
  • Úrok: 5%

Měsíční finanční náklady:

  • Měsíční hypoteční platba (pouze úrok): 15.000 Kč (Hypotéku předpokládáme jako roční, tedy 180.000 Kč ročně).

Příjem z pronájmu:

  • Očekávaný měsíční nájem: 20.000 Kč (Roční nájemné činí 240.000 Kč).

Celkový příjem po úhradě hypotéky za rok:

  • Roční příjem: 240.000 Kč (nájem) - 180.000 Kč (finanční náklady) = 60.000 Kč

Výnosnost za rok:

  • Výnosnost investice za rok je vyjádřena jako procentuální hodnota návratnosti výnosu vzhledem k investičním nákladům.

Výnosnost = (roční příjem/investiční náklady) × 100

  • Výnosnost = (60.000 Kč / 3.000.000 Kč) × 100
  • Výnosnost = 2%

Zdanění příjmu:

  • Předpokládáme zdanění příjmu ze spravované nemovitosti ve výši 15%.

Daň = (roční příjem × daňová sazba)

  • Daň = (60.000 Kč × 0,15) = 9.000 Kč

Čistý Výnos = Roční Příjem − Daň

  • Čistý Výnos = 60.000 Kč − 9.000 Kč = 51.000 Kč


Pokud plánujete investovat do nemovitostí a nevíte, jak začít, nechejte si vypracovat investiční kalkulaci, a poté případně komplexní plán od financování hypotékou, až po pojištění nemovitosti. Samozřejmostí je dlouhodobá spolupráce, která zaručí nejvyšší výtěžnost z investice. 



© 2022 Lukáš Spáčil Finance | Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!