DIP - Zajímavá změna v přípravě na penzi 

09.01.2024



Daňové odpočty dostávají nový rozměr s příchodem Dlouhodobého investičního produktu (DIP), který získal schválení od poslanců. Co to přesně znamená a jaké výhody můžete očekávat? Podívejme se na detaily této investiční revoluce.

1. DIP: Zázrak pro spořitele a investory

Od 1.1.2024 můžete využívat daňové odpočty a využijí je všichni ti, kteří hledají finanční zajištění na stáří mimo penzijní společnosti. Státní podpora se rozšíří na investice do akcií, podílových fondů, dluhopisů a dokonce i na spořicí účty nebo termínované vklady, za předpokladu splnění určitých podmínek.

První praktický dopad by měl být vidět v daňovém přiznání za rok 2025 nebo v přeplatku při ročním zúčtování daní u zaměstnavatele.

2. DIP: Nový pohled na investice

Novým zajišťovacím produktem, nesoucím název Dlouhodobý investiční produkt (DIP), se otevírají dveře pro investice do různých finančních instrumentů s vyšším zhodnocením. Ministerstvo financí tímto krokem chce eliminovat dosavadní znevýhodnění těchto produktů ve srovnání s penzijním spořením. Inspirací byla i modelová řešení západních ekonomik, konkrétně britský ISA (Individual Savings Account) nebo americký IRA (Individual Retirement Account).

3. Co může být součástí DIP?

DIP představuje nový, sjednocený obal pro různé existující produkty, které lze začlenit pod tuto novou daňově zvýhodněnou kategorii. Mezi hlavní typy patří peněžní prostředky, akcie, podílové fondy, dluhopisy, a další státem regulované produkty. Podrobný seznam zahrnuje například:

  • Peněžní prostředky
  • Investiční cenné papíry nebo nástroje peněžního trhu obchodované na regulovaném evropském trhu
  • Dluhopisy emitované členským státem EU nebo jeho centrální bankou
  • Kryté dluhopisy a cenné papíry kolektivního investování
  • Deriváty používané výhradně k zajištění majetku v rámci DIP

4. Kdo může nabízet DIP?

DIP budou moci poskytovat pouze státem regulované finanční instituce, jako jsou banky, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníci s cennými papíry, investiční společnosti a další. Seznam poskytovatelů bude uveřejňovat Česká národní banka.

5. Daňové zvýhodnění pro DIP

Odpočty ze základu daně pro DIP budou fungovat podobně jako u penzijního spoření či životního pojištění. V roce 2024 se sloučí limity odpočtů za penzijní spoření a životní pojištění do jednoho celkového limitu 48 tisíc korun ročně. Změny se projeví na danovém přiznání v roce 2025.

6. Zaměstnavatelé a DIP

Pro zaměstnavatele se rozšiřuje možnost přispívání na DIP vedle penzijního spoření a životního pojištění. Celková výše úlevy pro zaměstnavatele však zůstane stejná, tedy až 50 000 korun ročně.

7. Pravidla DIP v praxi

Zákaz předčasného výběru DIP bude platit minimálně do 60 let věku a nejdříve po deseti letech od sjednání smlouvy. Při předčasném výběru hrozí doplatek daně až za deset let zpětně. Výjimkou jsou změna poskytovatele DIP a invalidita ve třetím stupni.

Závěr: DIP mění pravidla pro investování a zajištění na stáří, přinášejíce nové možnosti pro daňové odpočty a rozmanité finanční produkty. Pokud byste chtěli získat více informací či pomoci se sjednáním DIPu, neváhejte mě kontaktovat. 

Nenechte si uniknout zajímavou příležitost a zjistětě, jak ji můžete využít i Vy! 
Poradenství a založení produktu DIP je bezplatné.

O konkrétní informace si zažádejte níže:

© 2022 Lukáš Spáčil Finance | Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!