Proč mít penzijní spoření?

29.08.2023

Úvod

Penzijní spoření je finanční produkt, který by nikomu nad 18 let neměl chybět. Jedná se o první krok, jak začít spořit na pohodlný a zajištěný důchod. V dnešním článku se podíváme na důvody, proč je pro mladé lidi vhodné co nejdříve založit penzijní spoření, a také na klíčové faktory, které je třeba zvážit při výběru konkrétního penzijního plánu. Správná volba totiž může mít zásadní vliv na finanční stabilitu po ukončení aktivní profesionální kariéry.

Výběr je pestrý

Trh nabízí spoustu produktů penzijního spoření a lidé jej často vybírají na základě dobře zvládnutého marketingu ze strany penzijních společností. Problematika výběru je ale mnohem složitější. Je několik parametrů, které je nutné před sjednáním sledovat, jinak se může výsledek na konci lišit i o stovky tisíc


Příspěvky a bonusy

Penzijní spoření začíná u investice od 300 Kč/měsíc. Pro náš výpočet však budeme investovat 1000 Kč/měsíc. Při této částce dostane majitel od státu 230 Kč/měsíc, což je zhodnocení o 23% p.a.. Zaměstnavatel častokrát také přispívá, jelikož si položku může odečíst z daňového základu do částky 50 000 Kč. Z mých zkušeností budu počítat se 700 Kč/měsíc. Nyní se pohybujeme na  zhodnocení 93% p.a., což je zhodnocení, které při tak nízkém riziku nejsme schopni dosáhnout se žádným jiným investičním produktem. Stále ještě nejsme u konce, spousta společností nabízí také bonusy za pravidelnost, kde je možné získat dalších 25% k příspěvkům účastníka. 



Všimněte si, že při nejnižším vkladu, při kterém získáte státní příspěvek, máte zároveň jeho nejvyšší 30% zhodnocení. Pokud vložíte tisícovku a výš, získáte od státu nejvyšší možný příspěvek v hodnotě 230 Kč. Spořit více tedy nemá cenu a je lepší se poté poohlédnout po dalších alternativách. Pokud si založíte stejné penzijní připojištění s partnerem, pak celková výše příspěvku dělá ročně až 5 520 Kč. 

Jak vybrat nejefektivnější penzijní spoření a kolik do něj spořit?

Při výběru penzijního spoření je nutné zvážit, jaká společnost nám nabídne ty nejlepší podmínky a také vypočítat, kolik peněz měsíčně spořit, jelikož k penzijnímu spoření je spousta dalších alternativ, které se spolu dají výhodně kombinovat. V neposlední řadě je nutné správně vybrat míru rizikovosti a zde platí, že čím mladší člověk je, tím větší riziko (volatilitu) je schopný akceptovat. 


Pokud chcete porovnat a vybrat nejlepší penzijní spoření, které trh aktuálně nabízí, můžete se na mě obrátit. Rád vám poradím i s nastavením, propočtem posílaných částek a nastíním další možné alternativy, díky kterým z finančních produktů vytěžíte maximum. 

© 2022 Lukáš Spáčil Finance | Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!